mz12

Hvad gør man i sådan en situation? Skal du ride den ud eller skal du tage et lån? Der er utroligt mange lånydere der hele tiden frister os med låntilbud. Få pengene indenfor en time, ingen sikkerhed, lån 10.000,- kroner over telefonen, etc. etc. Rentefrie lån, lån uden gebyrer, betal som det passer dig, nogle tilbud lyder endda for gode til at være sande.

Hvad stikker der virkelig bag? Er disse tilbud overhovedet seriøse?

Lad os prøve at grave lidt dybere end de smarte slogans.

Ikke alle låntilbud er seriøse

De mange tilbud for forbrugslån til åbenbart hver og alle vækker også bekymringer hos politikere. I 2017 blev der indført en betænkningstid på 24 timer som skulle feje bunden væk under de såkaldte kviklån. Men det tog ikke ret længe før lånyderne fandt huller i denne lov og kviklån står i dag stærkere end nogensinde.

Kviklån er forbrugslån hvor du kan låne mindre beløb på en time. Det eneste du har brug for er et CPR nummer og en smartphone. Så skal du være fyldt 18, 19, eller 20 år og du skal ikke være registreret hos RKI.

Opfylder du disse betingelser bliver der ellers ingen spørgsmål spurgt.

Penge bliver ikke lånt ud af venlighed

Al denne brugervenlighed har naturligvis sin pris. Når der ikke engang spørges efter bevis for en indkomst, vil der være mange låntagere der ikke kan tilbagebetale deres lån. Det betyder tab for lånyderen og disse tab kan kun hentes et sted: hos de låntagere der kan betale tilbage.

Derfor findes der kviklån med ÅOP på flere hundrede procent. Nogle kommer endda i nærheden af 1000%! Var der nogen der råbte ågerkarl?

lån

Intet er sort og hvidt. Ej heller forbrugslån

Låntilbud med så ekstremt høje renter skal man naturligvis holde sig langt væk fra. Men for at være fair, ÅOP siger ikke alt. Nogle af disse kviklån har en løbetid på kun få uger eller måneder. I sådan et tilfælde er ÅOP misvisende fordi det refereret til de årlige omkostninger over 12 måneder, ikke 6 uger.

Hvis du overvejer et kviklån med meget kort løbetid kig heller på de samlede omkostninger i kroner og øre. Brug så hovedet og afgør om det er det værd for dig.

Er du fx i en momentan forlegenhed, men ved at der kommer en indtægt så du kan overholde din lånaftale, så kan sådan et lån faktisk hjælpe.

Søg de seriøse tilbud

Der findes også seriøse forbrugslån. Men hvad er kriterierne for seriøse tilbud?

Tjek hvor vidt lånyderen prøver at gardere sig mod dårlige låntagere. Bliver der spurgt efter lønsedler? Det betyder at lånyderen vil sikre sig at låntageren faktisk har en indkomst.

En individuel kreditvurdering er også et godt tegn på seriøsitet. Det betyder at renterne aftales alt efter hvor god din kreditvurdering er. Det hjælper både dig og lånyderen.

Læs også nogle guides om forbrugslån. Du behøver ikke opfinde den dybe tallerken, den findes allerede. Andre har allerede gjort sig mange tanker om gode og dårlige lån, så læs hvad de har at sige.

lån

Seriøse grunde for et forbrugslån

Ligesom der findes gode og dårlige forbrugslån, så findes der også gode og dårlige grunde for at låne penge. Du skal aldrig finansiere faste udgifter igennem et forbrugslån, det ville være økonomisk harakiri.

Men har du fx planer om at blive frivillig i et eller andet projekt ude i den store verden men mangler lidt til flybilletten, så kan det godt give mening.

Men husk at du inden du tager et lån, skal sikre dig at du også kan betale det tilbage til aftalt tid.