Et mikrolån er en nem og smart måde at give dig selv lidt plads i økonomien. Ofte kan du låne helt ned til 500 kroner og op til flere tusinde, alt efter hvad du låner til, eller mangler af penge i din hverdag. Hvis du dog mangler mere end et par tusind, så skal du op og have dét, der hedder et ”minilån”. Det vil sige, at et mikrolån kun er til, hvis du mangler lidt penge til ekstra julegaver, eller SU’en måske ikke slår til i denne måned. Og det kan jo ske fra tid til anden. Så er der heldigvis hjælp at hente. Hjælpen kan også være nødvendig hvis du står og skal til at lave frivilligt arbejde i udlandet og ikke har nået at spare alle pengene op til opholdet. De fleste banker vil ikke låne dig penge til sådan et eventyr men det kan du heldigvis med et mikrolån.
Sådan tager du lånet
Typisk fungerer det således, at du som låner finder den udbyder på nettet, der lyder og virker mest troværdig. Du beslutter dig for, hvor stort et beløb, du gerne vil låne, og herefter tjekker du, hvad renten på lånet er. Hvis det er for høj en tilbagebetalingsrente, kan det godt være, du skal prøve at finde en anden udbyder. Vil du vide hvad ÅOP er kan du med fordel se denne video fra Nordea om emnet :
Herefter udfylder du et ansøgningsskema, hvor du skriver de mest basale informationer om dig selv og selvfølgelig hvor mange penge, du gerne vil låne. Så sender du den af sted og venter på, at din ansøgning bliver godkendt, og du kan modtage pengene. Det er også forskelligt fra udbyder til udbyder, hvor lang tid der går, før du får pengene. Så hvis du mangler penge her og nu, skal du vælge den udbyder med kortest ventetid.
Til sidst, når du har fået udbetalt pengene, skal du selvfølgelig også betale tilbage og ofte med renter. Hos flere udbydere kan du bestemme flere forskellige tilbagebetalingsmodeller, så det enten kan være over kort tid, og du så betaler store beløb tilbage ad gangen, eller det er over længere tid, og beløbene så ikke er så store.
Det skal du overveje, inden du tager mikrolån
Inden du begiver dig ud i mikrolån-markedet, skal du overveje, om du måske har mulighed for at få penge andre steder fra. Hvis det blot drejer sig om et par hundrede kroner, kan det være din mor eller en ven vil låne dig dem. Hvis det er et større beløb, bør du måske tale med din bankmand og høre, om de har mulighed for at give dig et lån, det kan være han kan holde dig afdragsfri indtil du kommer hjem.
Man skal i hvert fald træde varsomt, når man går ud i markedet med mikrolån. Det er vigtigt, at du daner dig et godt overblik over renter og andre lånebetingelser, inden du klikker ”ja tak”. For selvom det blot drejer sig om 1000 kroner, så kan renterne godt være meget, meget høje, så du ender med at skulle betale ti gange så meget tilbage. Så husk at kigge på, hvad der er af lånebetingelser, og overvej så om, du ikke kan skaffe pengene på andre måder. Ellers kan du ende med at skulle betale tilbage på en hel del forskellige mikrolån, og så bliver det lige pludselig uoverskueligt.